Eurocommissaris Margrethe Vestager verkocht technologiereus Apple afgelopen week een forse dreun, met een belastingclaim van 13 miljard euro. Ook Apple lijkt inmiddels te beseffen dat lobbyen in Brussel geen overbodige luxe is.

Een opvallende vacature is sinds enkele dagen te vinden op Linkedin, zo signaleert de site Politico: Government Affairs Manager EMEIA (Brussels Office)… voor Apple. De ideale kandidaat moet onder meer uitstekend zijn ingevoerd in de Brusselse regelgeving en de impact daarvan op Apple.

De Amerikaanse technologiereus lijkt in ieder geval één les te hebben getrokken uit het debacle rond de fiscale naheffing van 13 miljard euro. Dat bedrag moet Apple alsnog aan de Ierse overheid betalen, zo bepaalde eurocommissaris Margrethe Vestager afgelopen week.

Apple en Ierland gaan in beroep tegen de claim van Brussel dat de maker van de iPhone heeft geprofiteerd van verboden staatssteun met een extreem gunstige Ierse belastingdeal. Het is dus aan de rechter om uit te maken of Vestager haar zin krijgt.

Pr-debacle Apple

Maar los van de uitkomst van de belastingaak zijn vriend en vijand het eens dat Apple als lobbyist jammerlijk heeft gefaald: iFailure, kopte Politico afgelopen week.

Waar Apple - dat woensdagavond de nieuwe iPhone 7 presenteert - een mythische status heeft als het gaat om het inpalmen van consumenten, kan datzelfde niet gezegd worden van de manier waarop het Amerikaanse concern zich in het machtscentrum van de Europese Unie heeft geprofileerd.

Afgelopen week was er, op de dag van Vestagers uitspraak, bijvoorbeeld geen enkele woordvoerder of staflid van Apple in Brussel aanwezig om commentaar te geven.

Apple, zo zocht Politico uit, heeft slechts drie werknemers die op reguliere basis kunnen lobbyen in Brussel - geen ruime bezetting voor het grootste beursgenoteerde bedrijf ter wereld.

Per saldo gaf Apple afgelopen jaar met 2,5 fte aan lobbyisten naar schatting tussen de 800 en 900 duizend euro uit, waar Google bijvoorbeeld 8 fulltime werknemers heeft in Brussel waar 4,5 miljoen euro aan werd gespendeerd in 2015.

iLobby

Ingewijden merkten tegenover Politico ook op dat topman Tim Cook zich bij zijn ontmoeting met Vestager begin dit jaar extreem gelijkhebberig opstelde en slecht luisterde. Apple doet in Brussel ook niet aan netwerken in de vorm van door Apple gesponsorde lunches of debatten.

De nieuwe lobbyist van Apple in Brussel heeft bij de start dus meteen een flink to do-lijstje. En kan van onschatbare waarde zijn, als Apple erin slaagt verschoond te blijven van Brusselse miljardenboetes.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl